Premieră în astronomie: o auroră boreală la 20 de ani-lumină distanță de Pământ
„Piticii maro” sunt un subiect cosmic controversat. Deși au câteva dintre caracteristicile unei stele obișnuite, aceste corpuri cerești nu au câteva fundamentale. Sunt mici, reci, și emit foarte puțină lumină.
Oamenii de știință au început să susțină că sunt mai degrabă apropiate de planete decât de mingiile luminoase de plasmă împrăștiate în Univers. Un nou studiu nu face decât să întărească acest argument. Astronomii au detectat un soi de aurora boreală foarte intensă pe un pitic maro situat la 20 de ani lumină de Pământ, scriu cei de la The Verge.
Într-un studiu publicat în Nature, cercetătorii au detaliat cum au folosit un radio și un telescop optic pentru a observa aurora. Aceasta este foarte asemănătoare aurorei boreale de pe Pământ, dar e mult mai puternică și poate fi observată la polii magnetici ai piticului maro. Ținând cont de faptul că aurorele au fost văzute doar pe planete, descoperirea indică posibilitatea ca piticii maro să fie mai degrabă planete uriașe decât stele.
„Aurora piticului maro pe care l-am analizat este mult mai puternică decât orice am văzut vreodată în Sistemul Solar. Aurora Jupiter este de 1.000 de ori mai puternică decât cea a Pământului, iar acest pitic are o auroră de cel puțin 10.000 de ori mai puternică decât cea a Jupiter, iar culorile sunt ceva mai diversificate”, a explicat Gregg Hallinan, unul dintre autorii studiului. Jonathan Nichols, expert în aurorele planetare, spune că descoperirea îl entuziasmează pentru că întărește argumentul potrivit căruia piticii maro sunt mai apropiați de planete decât de stele, contrar părerii generale.